Saturday, February 11, 2012

Buang buhsan dengan KEK CARROT BAKAR

Projek di hari Sabtu ini..terasa nak buat kek carrot pulak. Ok, apa lagi terus je bukak my lappy tengok resepi kek carrot yang sudah AKU save hasil dari usaha bersama MR.GOOGLE. Emmm, seingat AKU dah 4 kali AKU buat kek carrot ni. Hasilnya, AKU suka, family pun suka. Nyumnyum..hmm..satu je yang AKU tak buat dekat kek carrot ni,  topping cream cheese kat atas. Hmmm...mungkin AKU tak cukup bajet nak beli bahan untuk topping. Since AKU jobless sekarang ni, makan minum semua ditanggung. Hmmm...rasa segan pulak nak meminta dengan parents ni. So, AKU ambik je barang dapur yang paling senang untuk AKU dapat sekarang ni.

RESEPI KEK CARROT BAKAR


   2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)

·         4 biji telur
·         1 cawan minyak sayuran
·         1 1/2 cawan gula putih
·         2 cawan tepung
·         1 sudu teh soda bikarbonat
·         1 1/2 sudu teh baking powder
·         1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
·         1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) *yang ni aku tak letak, sebab tak ade 
·         1 sudu teh vanilla
·         1/2 sudu teh garam
·         1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang * kat sini aku gunakan mixed fruit
*
Cara-cara
1.  1.  Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
2.  2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
3.  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
4.  4.Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
5.  5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi. 
H


p/s: Buang kebuhsanan di hari sabtu dengan baking. hmmmmmm....



2 comments: